Belgisch Hardsteen

Belgisch hardsteen wordt al sinds de middeleeuwen op intensieve wijze gewonnen. Vandaag de dag met name uit de steengroeven van Zinnik, de Ourthe-Amblève en de Bocq. De uitstraling van deze compacte blauwgrijze kalksteen uit het Tournaisien (geologisch tijdperk) wordt gekenmerkt door een overvloed aan resten van kleine fossielen. Crinoïden, koralen en schelpen tekenen zich helder af tegen een zwarte ondergrond. De ondergrond bestaat uit een microkristal gesteente dat uiterst veel koolstof bevat waardoor de donkere kleur van Belgisch Hardsteen ontstaat. Belgisch hardsteen, ook wel Arduin genoemd, is niet te vergelijken met Chinees hardsteen.

Geologie

Het gesteente waar Belgisch Hardsteen uit geput wordt maakt deel uit van het London – Brabant massief. Tussen 500 miljoen en 2 miljard jaar geleden, toen de wereld nog uit twee continenten bestond, ontstond er een stabiel stuk aarde genaamd Avalonia. Avalonia heeft tot 400 miljoen jaar geleden altijd diep onder water gelegen. 400 miljoen jaar geleden, om even te visualiseren: dat is 400.000.000 jaar geleden (!!!), begon de bergvorming. Bij de vorming hiervan (Caledonische Orogenese) is het stabiele stuk aarde, ofwel massief, naar het oppervlak verdreven en vormde een eiland. Ook wel het London-Brabant eiland genoemd.

Rond dit eiland ontstonden enorme tropische moerassen, wat nu de steenkoolvelden in Nottinghamshire (het noorden van het eiland) zijn. De Zuid-Limburgse, Belgische en Duitse steenkoolvelden ontstonden uit het zuidelijke deel van het eiland. 200 miljoen jaar geleden verging het eiland door erosie, waardoor het complete London-Brabant massief weer onder zeeniveau terecht kwam. Hier werd het huidige Belgisch Hardsteen gevormd. Lagen kalkhoudende klei bedekten het massief, waardoor stervende Crinoïden, koralen en schelpen afzonken naar de zeebodem en belanden in de kleilaag. Deze kleilaag vormde in het jura tijdperk dikke pakketten kalksteen aan het oppervlak van het massief. Tijdens de vorming van de alpen (Alpiene orogenese) zo’n 60 miljoen jaar geleden kwam het London-Brabant massief weer naar het aardoppervlak, inclusief de dikke pakketten kalksteen waaruit nu dus Belgisch Hardsteen gewonnen wordt.

Uiterlijke kenmerken

Afhankelijk van de afwerking varieert de kleur van lichtgrijs tot zwart, met daartussen een scala aan blauwtinten. Door de compacte structuur en uitstekende technische kwaliteiten is Belgisch Hardsteen al heel lang een van de meest gebruikte bouwmaterialen. Mede doordat de steensoort zowel voor in-, als exterieur gebruikt kan worden. Meer weten over de mogelijkheden met Belgisch Hardsteen? Of Belgisch hardsteen producten bestellen? Mail dan naar nick@atre.nl of vul onderstaand contactformulier in.

Belgisch Hardsteen
Belgisch Hardsteen badkamer

Contact