Bianco Carrara

Van alle Italiaanse marmer soorten is Bianco Carrara de meest bekende. Iets ten oosten van de stad Carrara, bevind zich een gebied met een zo’n 300 steengroeven waar wit marmer gewonnen wordt, in al zijn variëteiten. Dit is tevens het oudste, nog in bedrijf zijnde, industrie gebied ter wereld. Dit industrie gebied is door de Romeinen opgezet. Hier wordt ook Bianco Carrara gewonnen.

Omdat er zo veel diverse steengroeven zijn, zijn er veel kwaliteiten Bianco Carrara beschikbaar. Hoewel de hardheid van het materiaal zo goed als even hard is,  worden deze kwaliteiten bepaald door de witheid van het ‘font’. De achtergrondkleur van de steensoort.Bianco Carrara Deze kwaliteiten worden in kaart gebracht aan de hand van letters. Zo is er Bianco Carrara C, CD, en D. De letter A zou staan voor spierwit, wat Bianco Carrara dus absoluut niet is. De beste kwaliteit Carrara is op dit moment kwaliteit C. De kwaliteit van de steensoort wordt niet bepaald door een officiële instantie, maar al in de groeve. Ook kunnen de steenhouwers na het aanschaffen van het blok, de kwaliteit nog anders benamen. Zo is het met Bianco Carrara dus erg belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de daadwerkelijke partij tegels of platen. Het komt regelmatig voor dat er betaald wordt voor een C kwaliteit, maar een D kwaliteit geleverd wordt.

Italiaanse marmer soorten

Bianco Carrara is een goed beschikbare wit/grijze steensoort die varieert in grijstinten. Lees het blog item over witte Italiaanse marmersoorten hier.

Geologische beschrijving

Trias of vroege Jura kalksteen gemetamorfoseerd tijdens de Tertiaire periode naar fijn witte kalkhoudende marmers. De grijze en zwarte vlekken en aders zijn rijk aan grafiet afgeleid uit een van de organische stoffen in kalksteen.

Meer informatie over deze steensoort? Of samples aanvragen? Mail naar nick@atre.nl, of vul het contactformulier in.

Bianco Carrara
Bianco Carrara CD

Technische informatie

Type material
Quarry location
Availability
Prevailing market
Compressive strenght
After freezing
Ultimate tensile strenght
Coef. thermal expansion
Water absorption
Impact test
Frictional wear test
Bulk density

Marble
Italy
Good
Worldwide
1334/kg cm2
1300/kg cm2
202/kg cm2
0,0063 mm/m°C
0,115%
56,00 cm
0,58 mm
2711 kg/m3

Contact