Crema Marfil

Veel moderne en minimalistische architecten gebruiken deze steensoort voor interieur toepassingen. Crema Marfil wat ‘Ivoor Creme’ betekend in het Spaans, is een ideale keuze voor dergelijke ontwerpen. Van de vele crème-, en beige gekleurde steensoorten is Crema Marfil het meest verkocht op de commerciële markt, en daardoor uitgegroeid tot een van de populairste steensoorten in het algemeen.

Kalksteen

Het materiaal is goed te polijsten en brengt een mooie glans met zich mee. Om deze reden wordt Crema Marfil in de markt gezet als een marmersoort. Echter, is het eigenlijk een lichtgekleurde kalksteen. Crema Marfil wordt al sinds 1950 gewonnenuit het de enorme Monte Coito steengroeve tussen Pinoso en La Algueña, in de Sierra del Reclot regio.
Ieder jaar worden er enorme hoeveelheden geproduceerd en gebruikt in de bouw wereldwijd. Crema Marfil wordt zo vaak toegepast, dat het op hele normale plaatsen te vinden is. Denk hierbij aan de Meadowhall Shopping mall in Sheffield Engeland, of in de passagiersterminal van Lanzarote Airport, Canarische Eilanden.

Kwaliteiten

Belangrijk om te weten is dat Crema Marfil in veel kwaliteiten komt. Om het simpel te zeggen A, B, en C. De A kwaliteit is de beste kwaliteit. Deze is te herkennen aan een egaal cremekleurig oppervlak. De tegels verschillen weinig van kleur en de ‘tekening’ van het materiaal is ‘romig’. De C kwaliteit is druk, voorzien van vele rode aderingen, foraminiferen en stylotiet. Vaak is deze kwaliteit ook veel breekbaarder (ongezonder, om in natuursteen termen te spreken). Tevens zijn de kleurverschillen in de tegels erg groot. De B kwaliteit is een mix tussen A en C. fraaie tegels wisselen de drukkere geaderde tegels af, en vormen uiteindelijk een mooi geheel. In de bovenstaande fotogalerij zijn achtereenvolgend kwaliteit B, C, C, B te zien.

Crema Marfil marmer

Technische informatie

Type material
Quarry Location
Availability
Prevailing market
Compressive strenght
After freezing
Ultimate tensile strenght
Coef. thermal expansion
Water absorption
Impact test
Frictional wear test
Bulk density

Marble
Spain
Good
Worldwide
1624/kg cm2
1685/kg cm2
102/kg cm2

0,20%
34,00 cm

2671 kg/m3

CONTACT