Nero Zimbabwe

Zimbabwe beschikt over veel diverse decoratieve natuursteen soorten, maar slechts één daarvan is in elke natuursteen catalogus ter wereld. Nero Zimbabwe. De steensoort wordt gewonnen in Mashonaland, East Province, Zimbabwe.

Nero Zimbabwe

Nero Zimbabwe is een zwarte doleriet. Doleriet is een hard zwart stollingsgesteente terug te vinden in een lage heuvelrug. Deze doleriet heuvels zijn ongeveer 1900 miljoen jaar oud, en kan worden herkend aan een langgerekte heuvels met veel begroeiing. De doleriet wordt gewonnen in de gebieden rond Mount Darwin, Mukoto en Murehwa. In de natuursteen wereld wordt Nero Zimbabwe ook vaak Nero Assoluto Z of Nero Assoluto Zimbabwe genoemd. Het is niet de meest zwarte graniet. Eigenlijk kan de kleur beter beschreven als heel erg donker grijs. De is afkomstig van de ijzeroxide en plagioklaas in de veldspaat kristallen. Het materiaal werd voor het eerst op commerciële schaal beschikbaar rond 1971. De vraag naar het materiaal is sinds de jaren 90′ enorm gegroeid. Echter, kan aan de vraag niet altijd worden voldaan door de economische en politieke instabiliteit van het land. De laatste jaren is het aantal groeves dan ook afgenomen.

Geologische beschrijving

Precambrium dolerite, een middelgrote – tot fijnkorrelig gesteente samengesteld uit amfibool, augiet en plagioklaas veldspaat gekleurd door insluitsels van magnetiet.

Toepassingen

Vloeren, wandbekleding en andere architecturale toepassingen, keuken werkbladen, ook gebruikt als een constructionele steen

Nero Zimbabwe

Technische informatie

Type material
Quarry location
Availability
Prevailing market
Compressive strenght
After freezing
Ultimate tensile strenght
Coef. thermal expansion
Water absorption
Impact test
Frictional wear test
Bulk density

Granite
Zimbabwe
Medium
Worldwide
3011/kg cm2
2636/kg cm2
280/kg cm2
0,0065 mm/m°C
0,01%
69,00 cm
– 
2989 kg/m3

Contact