Rosa Portogallo

Bij een bezoek aan het stadje Borba gelegen in het Évora district in Portugal,  kun je eigenlijk niet om het gebruik van marmer heen. Overal waar je maar kijkt zie je marmer. In gebouwen, trottoirs, en sculpturen. De reden hiervoor ligt iets verderop langs de weg van Estremoz naar Vila Vicosa: dit gebeid is bezaaid met steengroeves, welke de bron vormen voor Portugal’s meest bekende decoratieve steensoorten: Rosa Portogallo.

Alle van de Évora marmersoorten zijn semi-transparant, met een korrelige textuur en veel variatie in kleur. Van puur wit naar creme,  tot licht oranje en roze. De marmer soorten aan het eind van dit kleurenspectrum komen met name uit Borba en Estremoz. Ze worden dan ook vaak in de markt gezet als Rosa Portogallo, Rosa Portogese, Estremoz Rosa, en Rosa Borba. In Amerika noemen ze deze marmersoort vaak Rosa Aurora, gelijk aan de bekende roze marmersoort uit Mexico.

Roze marmer

De roze marmersoorten staan bekend om hun variëteiten van kleurtonen in het uiterlijk van de steensoort, meestal doorkruist door rode of grijsgroene aderen. De beste kwaliteit steen, heeft de meest uniforme achtergrondkleur, en de minst storende aders. Rosa Portogallo wordt op grote schaal gebruikt in Portugal en Spanje. Toen de export toenam, zijn er steeds meer groeves geopend om aan de vraag te kunnen voldoen. Heden ten dage is dit door de Europese crisis weer wat afgenomen. Het paleis van Vila Vicosa is gebouwd van marmer uit Borba, en schitterende pilaren kunnen worden bezocht in het klooster van Jerónimos in Lissabon. Rosa Portogallo wordt veel gebruikt voor meubilair, interieur en sculpturen.

Geologische beschrijving

Een kalksteen ontstaan in het geologische tijdvak Cambrium, en gemetamorfoseerd in het Devoon tijdperk tot een korrelig kalkhoudende marmersoort gekleurd door ijzeroxide. De groene aderen in de marmersoorten bestaan uit Serpentijn.

Interesse in Rosa Portogallo of andere roze marmersoorten? Mail naar nick@atre.nl of vul onderstaand contactformulier in.

Rosa Portogallo slab
Rosa Portogallo

Technische informatie

Type material
Quarry location
Availability
Prevailing market
Compressive strenght
After freezing
Ultimate tensile strenght
Coef. thermal expansion
Water absorption
Impact test
Frictional wear test
Bulk density

Marble
Portugal
Medium
Worldwide
950/kg cm2
740/kg cm2
154/kg cm2

0,05%
50,00 cm

2715 kg/m3

Contact