Travertin

Een kalksteen gevormd door de neerslag van kalk uit erg kalkhoudend water. Oftewel met calciumcarbonaat oververzadigd water. Flora en fauna dat in dit water terecht komt en verteert, zorgen voor de kenmerkende onregelmatige poriën van dit materiaal.

Het woord travertin, of travertijn wordt vaak gelinkt aan de creme witte steensoort uit Tivoli, een plaatsje ten oosten van Rome. De bergen rond Rome zijn oude vulkanen die de waterbronnen rondom deze bergen verwarmde waardoor travertin kon ontstaan.
De Romeinen noemde de travertin ‘marmor Tiberinus’, verwijzend naar de oude stad van Tibur, wat nu dus Tivoli is.

De steen werd in eerste instantie gebruikt in ornamenten. Vervolgens in de eerste eeuw na Christus, werd het materiaal het hoofdbestanddeel in de bouw des tijds. Zodra de travertin uit de groeve kwam, was het nog relatief zacht en goed te verwerken. Naarmate de travertin langer aan de weersomstandigheden blootgesteld werd de travertin harder en duurzamer. De duurzaamheid van het materiaal wordt nog altijd gedemonstreerd door het bekende Colosseum in Rome, gebouwd tussen de ’70 en ’80 jaren van de eerste eeuw. Voor de bouw van het Colosseum  is meer dan 100.000m3 travertin gebruikt uit de groeve van Barce, gelegen langs de oevers van de rivier Aniene (vlak bij Tivoili).

Later in de 16e eeuw, werd er veel steen gewonnen in de La Fosse groeve. Deze steensoort is ook gebruikt in het bekende St. Pieters Basiliek in Vaticaanstad, evenals de bekende Sacré-Cœur te Parijs.

Heden ten dage wordt er veel travertin gewonnen rond Bagni di Tivoli. De steensoort die hier vandaan komt  is creme-wit. De poreuze delen ontstaan door gasbellen van organisch materiaal worden vaak gestopt met een sterke epoxy hars. Dit zorgt er voor dat de vloer of tafel makkelijker schoon te houden is, en wanneer toegepast buiten, de travertin niet kapot vriest.

In Nederland is het meest bekende bouwwerk van traverin waarschijnlijk het monument op de dam, in Amsterdam. Dit monument is volledig opgebouwd uit travertin, en eind twintigste eeuw in delen naar Duitsland verscheept om de ornamenten daar te voorzien van een epoxy hars laag. De onbehandelde travertin bleek niet bestand tegen de Nederlandse weersinvloeden.

Mocht u interesse hebben in travertin, of wil u graag advies over het behandelen of schoonmaken hiervan? Neem dan contact op met nick@atre.nl of vul hier het contactformulier in.

Travertin

Contact